• Datum: 2. dubna 2024
  • Zobrazeno: 86x
KOUPELE
Aromakoupele mohou být celkové nebo lokální.Jsou nejen účinným terapeutickým prostředkem, ale především jedinečným způsobem relaxace. Esenciální oleje při koupeli příznivě ovlivňují psychiku a podle potřeby celkově uvolňují a uklidňují nebo naopak povzbuzují a osvěžují. Jsou vstřebávány pokožkou a zároveň vdechovány prostřednictvím par, čímž je dosahováno maximálního možného účinku. Působení koupelí umocňuje i příjemná atmosféra – relaxační hudba, tlumené osvětlení, klid a příjemná teplota lázně i okolního vzduchu.
Aromakoupele můžeme aplikovat buď přidáním nálevu aromatických rostlin (1 l nálevu na 200 l vody), lihového extraktu z vonných rostlin (10 ml extraktu na 200 l vody) nebo esenciálních olejů. Je však důležité si uvědomit, že esenciální oleje jsou nerozpustné ve vodě a plavou na povrchu, což představuje riziko zasažení očí, ústní dutiny a sliznic pohlavních orgánů a možnou alergickou reakci. Proto esenciální oleje do koupele používáme vždy ve spojení s emulgátory, což jsou látky umožňující spojení olejů s vodou. Z běžně dostupných to může být například smetana, tučné mléko, mléčná syrovátka nebo med. Nejjednodušší je používat hotové koupelové oleje, v nichž jsou emulgátory, esenciální oleje a další přírodní složky již zkombinovány ve vyváženém poměru a bezpečné koncentraci. Výběr kvalitních koupelových olejů na českém trhu je poměrně bohatý. Některé firmy nabízejí dokonce neutrální koupelové oleje bez přídavku esenciálních olejů. Esenciální oleje je pak možné při každé koupeli do nich přidávat individuálně dle osobních potřeb a preferencí. Koupelové oleje by měly mít 5–10% koncentraci, což představuje 1–10 kapek esenciálního oleje na 10 ml základu (= cca 1 polévková lžíce). Konkrétní koncentrace závisí na věku, typu pokožky a zaměření koupele.


 
SPRCHOVÁNÍ
Aromateraputické sprchování je nejjednodušší provádět s hotovými sprchovacími oleji vybranými dle potřebného účelu a typu vůně, který je nám příjemný. Obsahují rostlinné oleje, emulgátory a další přírodní složky ve vyváženém poměru a vhodné koncentraci.

V nabídce aromaterapeutických firem také bývá neutrální sprchovací olej, který si esenciálními oleji můžeme doplnit dle individuálních potřeb. Sprchovací oleje by měly mít 2–3% koncentraci, což představuje 1–30 kapek esenciálního oleje na 50 ml základu. Konkrétní koncentrace závisí na věku, typu pokožky a momentálním zdravotním a psychickém stavu.
Příjemné aromatizace prostoru sprchy lze dosáhnout také zavěšením kousku flanelové nebo froté látky s několika kapkami esenciálního oleje u zdroje vody. Jakmile vznikne pára, z látky se začne uvolňovat příjemná vůně.


Další články
MASÁŽE DĚTÍ A KOJENCŮ
MASÁŽE DĚTÍ A KOJENCŮ
Voňavé doteky jsou pro naše miminka hojivým balzámem hned po narození, ale i v celém průběhu jeho života. Je dobré udělat z masáže rituál, kdy opakovaně ve stejnou dobu masírujeme své děťátko denně...

Santalové oleje (Sandalwood) - Proč jsem proti jejich používání
Santalové oleje (Sandalwood) - Proč jsem proti jejich používání
Řada lidí se mě ptá, proč mám v horní části své webové stránky logo „Tento web neobsahuje santal a růžové dřevo (rosewood)“. Odpovídal jsem na tyto otázky prostřednictvím e-mailů, ale mám pocit, že na...

Pančování esenciálních olejů - kapitola 2.
Pančování esenciálních olejů - kapitola 2.
Někdy k odhalení pančování nestačí jen plynový chromatogram/hmotnostní spektrometrie. Jsou případy, kdy hlavní složka oleje nemá žádné tzv. enantiomery a stejná složka je dostupná komerčně v syntetick...