• Datum: 21. února 2018
  • Zobrazeno: 8260x

Esenciální oleje během těhotenství

Odhalené mýty & některá fakta

 Martin Watt 2013

rozšířená verze květen 2014

 

Několik mladých žen mi na toto téma emailovalo. Obávaly se účinků na dítě pří užívání esenciálních olejů v těhotenství, ale pouze poté, co si o těchto nebezpečích přečetly. Níže poskytuji některá fakta, abych tak rozptýlil běžné aromaterapeutické dezinformace na toto téma.

Zřeknutí se odpovědnosti: V případě, že někdo věří něčemu, co si přečetl jinde na toto téma a dojde k přirozenému potratu, nepřijímám za takovou událost zodpovědnost, pokud takový člověk bude tvrdit, že mu tak stalo kvůli radám níže popsaným.

Užití většiny esenciálních olejů během těhotenství v podobě masáže nebo příležitostně difuzéru by mělo být bezpečné. To platí, pokud inhalace neprobíhá soustavně nebo ve špatně větraných místnostech. Jako u všeho je základem užité množství. Užívat esenciální oleje během těhotenství jako lék vnitřně není moudré. Nicméně užít je v masážní směsi ředěné by mělo být v pohodě. Ředěním kolem 2% jejich původní koncentrace. Stejně tak pár kapek do koupele by mělo být OK. Mezinárodní regulace povolují spoustu esenciálních olejů k dodání chuti a vůně potravin. Pokud jsou tedy tyto esenciální oleje považovány za bezpečné pro přijímání potravou, tak musí být bezpečné je užívat externě. Nicméně dejte si pozor na tu spoustu „nových“ olejů, které se teď prodávají a které nebyly otestovány z hlediska bezpečnosti. Mohou být bezpečné, ale bez otestování to nikdo neví.

Dejte si pozor na nebezpečné a nepoctivé informace mnoha webových stránek Young Living a DoTerra, blogy jejich distributorů a podobné blogy na sociálních sitích, kde propagují užívání neředěných olejů. Ignorujte jejich prohlášení o lékařských nebo jiných výzkumech, používají fakta nerelevantní k aromaterapii a pak je překroutí tak, aby vyhovovala jejich marketingovým podvodům.

Požití většího než malého množství esenciálních olejů, které je dovoleno v potravinách, je riskantní pro kohokoli a v těhotenství o to více. Existují dvě hlavní otázky bezpečnosti:

  1. Potenciál zapříčinění vývojových potíží u zárodku.
  2. Vysoké riziko při konzumování oleje, který není ani z poloviny tak přírodní, jak tvrdí jeho dodavatelé. Jak už jsem zdůraznil v jiných článcích na svých stránkách, pančované oleje mohou obsahovat různé druhy nebezpečných chemických residuí.

Další bezpečnostní opatření: není neobvyklé, že se u nastávajících matek během těhotenství projeví hypersensitivní pokožka. Užití esenciálních olejů na kůži za takových podmínek může vyvolat kožní reakci. Pokud je kůže příliš citlivá, může se stát, že daná osoba toleruje jen malé množství oleje v difuzéru pro relaxaci.

 

Obecné komentáře k mylným informacím ohledně esenciálních olejů v době těhotenství.

Většina prohlášení na téma nebezpečí esenciálních olejů v době těhotenství, na které narazíte na aroma webech a knihách, jsou buď výmysly, nebo zkorumpovaná věda. Většinou pocházejí ze známých a podezřelých dat o konzumování bylin, v kterých se olej nachází. První autoři měli malou nebo žádnou znalost základních chemických rozdílů mezi přípravky z bylin a esenciálními oleji. Takže, když se o bylině vědělo, že ma abortivní účinky, tak se zkrátka domnívali, že olej z té samé rostliny bude mít ty samé účinky. To je jeden z největších omylů, kterých se lidé v aromaterapii dopouští.

Další chybou je domnívat se, že esenciální olej, který je toxický, pokud bychom ho pozřeli, způsobí fetální toxicitu při ředěném užití na kůži. Tak se dostáváme zpátky k otázce vstřebávání kůží. Neexistuje žádný solidní důkaz toho, že většina esenciálních olejů může proniknout kůží při masáži, kdy se používají ředěné oleje, aby způsobily systémovou toxicitu.

Další běžné vědecké pochybení je při testování olejů a jejich chemických složek. Často se testovaný olej umístí na kus izolovaného střeva nebo dělohy laboratorního zvířete. Pokud začne tkáň kontrahovat, označí substanci za „abortivum“ a kolem takového tvrzení vytvoří celý příběh.

Vždy se vyskytnou výjimky samozřejmě, které nepotvrzují výše uvedené a existují důkazy o tom, že oleje z libavky a břízy mohou být v nebezpečných dávkách absorbovány. Proto by se tyto oleje v těhotenství neměly užívat. Mimochodem žádný z těchto produktů není „přírodní“ stejně jako destilované oleje. To jsou vlastně chemické látky vyrobené zpracováváním rostlin.

FDA klasifikuje spoustu esenciálních olejů jako GRAS (obecně považované za bezpečné) jako přísady do jídla. The World Health Organisation také klasifikuje mnoho olejů jako ochucovadla jídla. Většina esenciálních olejů, o kterých se aromaterapeutům říká, že se „nesmí užívat u těhotných žen“, jsou ve skutečnosti v malých množstvích povolené příchutě jídel. Ale uvědomte si prosím, že vyjádření GRAS není povolením k tomu, užívat ten olej jak se vám zachce. Vždy se to vztahuje k množství užitém ve zmiňovaném průmyslu a k těm množstvím, která užívají. Ta množství mohou být velmi nízká v porovnání s tím, co používají někteří aromaterapeuti.

 

Nebezpečné přirozené chemické složky v některých olejích.

Existuje spousta mylných informací ohledně nebezpečí některých chemických složek v esnciálních olejích. Tyto mylné informace často pocházejí od NCSA (Národní agentury na ochranu spotřebitele), kterým se v těchto případech nedá úplně věřit. Některé z nich uvádějí chemické složky jako d-limonen jako nebezpečný. Takže bysme všichni asi měli radši přestat jíst pomeranče nebo pít nápoje s pomerančovou příchutí!! Svět vědy je napěchovaný takovými informacemi.

Dobré příklady přehnaných nebezpečí jsou:

  1. Sabinyl acetát v šalvěji levandulolisté. Můžete testovat spoustu chemických složek, které se objevují v esenciálních olejích a zjistíte, že pokud jsou vpravovány do myší ve velkých množstvích, jsou toxické. Tento způsob testování na rizika je šílený, ale běžný. V případě šalvěje levandulolisté, ta se považuje za bezpečnou pro konzumaci u lidí jako rostlinný extrakt (21 CFR sekce 182.20 [1982]).                                                             ​​     
  2. Salvia lavandulifolia esenciální olej se testoval s obsahem sabinyl acetátu 50%. Nicméně testy zahrnovaly přímou injekci velkých dávek chemické složky do těhotných myší. Stěží tedy někoho překvapí, že to způsobilo otravu matky a tak potrat, ale ne fetotoxicitu. Phytotherapy Research 2006, ročník 6 číslo 2, strany 80-83.
  3. Apiol v oleji z petrželového semene, oleji z koprových a celerových semen. Ty se běžně používají v mnoha tradičních pokrmech bez jakýchkoli známek újmy. Zřídka uslyšíme lékaře, jak radí těhotným ženám, aby se takovým jídlům vyhýbaly ale samozřejmě, že konzumovat tento olej během těhotenství by nebylo moudré.
  4. Polej obecná a pulegon, viz podrobněji článek „Pennyroyal“ v archivu stránek.
  5. Růžový olej je v mnoha aromaterapeutických zdrojích veden jako „emenagogum“. Neexistuje pro to nejmenší důkaz a růžový olej je povolené dochucovadlo potravin. A dokonce dámy v Turecku, které tráví hodiny sběrem těchto květů, mají za to, že růže přispívají k tomu, že je dítě šťastné a zdravé.

Existuje spousta podobných příkladů nesmyslů založených na úplné neznalosti, spousta z toho „schválené instituce“ vyučují aromaterapeuty.

 

Toxicita závisí od dávkování. Je zavádějící v extrému říkat, že pokud esenciální olej obsahuje známou toxickou chemickou složku, takže tento olej je tím pádem nebezpečný. Musíte vědět, kolik té substance v oleji je a kolik toho je potřeba, aby došlo k toxicitě. Pokud bychom se takovými věcmi pokaždé zabývali, zahynuli bychom hladem, protože téměř všechno přírodní jídlo obsahuje chemické složky, které jsou izolované toxické.

S použitím na kůži většiny esenciálních olejů k chronické toxicitě je potřeba pravidelné užívání ve vysokých dávkách po velmi dlouhou dobu. Výjimkami jsou libavka poléhavá a bříza tuhá.

Inhalací by se chronická toxicita mohla objevit, kdyby byl někdo takový blázen, aby seděl v nevětrané místnosti každý den a používal difuzér nepřetržitě. Proto by takový přístup nebyl doporučeníhodný během těhotenství.

 

Prospěšnost aromaterapie v těhotenství

Aromaterapie je vhodným ošetřením pro úlevu od neduhů během těhotenství. Aromaterapeutická masáž může pomoci ulevit od bolestí zad, které jsou běžné, jak děťátko roste a pomáhá udržet tkáně pružné. Už samotná vůně olejů může pomoci zmírnit stres, zlepšit spánek, zmírnit ranní nevolnosti etc.

Během těhotenství by se s aromaterapií mělo zacházet jako s léky, pokud je nepotřebujete, neužívejte je. Nicméně v případě mnoha obtíží, které se vyskytují během těhotenství, jsou esenciální oleje bezpečnější volbou než chemické léky.

 

Shrnutí:

Bezpečnost je podle mě prvořadá, ale měli bychom se raději soustředit na opravdové důkazy pro a proti. Myslím, že většina z tohoto (vyjma libavky a olejů z břízy) na téma nebezpečí esenciálních olejů v těhotenství, není nic víc než povídačky a špatná zkorumpovaná věda.

Zdroj a autorská práva:

http://www.aromedical.org


Chyby na internetových stránkách

Jakmile jsem zadal do vyhledávání „esenciální oleje v těhotenství“, našel jsem některé děsivé články, napsané lidmi, kteří buď všechno, co vědí, vyčetli z populárních aromaterapeutických novel nebo to mají z kurzů nízké úrovně. Níže je článek s označenými chybami. Autor nebo webové stránky se buď nedají kontaktovat nebo se jejich stránky už neudržují, ale stále jsou na internetu.

Zelená = moje komentáře

Modrá = žádný důkaz újmy při EXTERNÍM užití ředěných olejů a mnohé z nich jsou povolená aditiva potravin

„..........“ = online článek

„Aromaterapie a těhotenství“

„Existuje spousta esenciálních olejů, kterým je třeba se v těhotenství vyhnout. Následující seznam obsahuje oleje, kterým je třeba se vyhnout v době těhotenství a oleje, které se doporučují během těhotenství. Užívání esenciálních olejů by se mělo extrémě omezovat nebo úplně se mu vyhnout během prvního trimestru, ale je spousta úžasných užití v posledních dvou trimestrech a hlavně během porodu.“

„OLEJE, KTERÝM JE TŘEBA SE VYHNOUT BĚHEM TĚHOTENSTVÍ

Bazalka, cedrové dřevo, skořicekterá?, šalvěj lékařská (během porodu), hřebíček, cypřiš (od 5. měsíce těhotenství dále), fenykl, yzop, jasmín (během porodu), - správně, jalovec, citronová tráva, myrha, petržel a polej obecná.“ Téměř všechna tato tvrzení jsou zkomoleniny pocházející z užití bylin, které se užívají vnitřně. Některé jsou povoleny v jídle (v malých dávkách). Nevyžadují se žádná omezení těchto jídel během těhotenství. A proto externí užití ředěných esenciálních olejů ve stejné hladině nebo pod v jaké se používají v jídle, by neměl způsobit zárodku žádný problém.

OLEJE DOPORUČENÉ BĚHEM TĚHOTENSTVÍ

„Následující oleje je bezpečné užívat během těhotenství. Jako vždy, buďte opatrní, pokud máte alergie nebo někdo v rodině. Jestli máte pocit, že byste mohli být na olej alergičtí, udělejte nejdřív místní test. Dobré oleje pro těhotenství jsou“:

Bergamot, heřmánek, který? cypřiš (od pátého měsíce dál) hloupost, eukalyptus, kadidlo, geranium (vyhněte se mu v prvních měsících těhotenství)hloupost, grep, levandule, citron, mandarinka, neroli, pačuli, petitgrain, růžové dřevo, santalové dřevo a tangerinka. Pokud jste zrovna těhotná a používáte některý z těchto olejů a užíváte některý z těchto olejů, kterým je třeba se vyhnout, ale nemáte žádné křeče nebo krvácení, tak pak se pravděpodobně nic neděje. Nicméně silně doporučuji zkonzultovat se svým lékařem nebo porodní asistentkou a přestat užívat oleje „kterým je třeba se vyhnout“. 99,9% lékařů o těchto věcech neví nic.

 

„Přínosy aromaterapie v těhotenství“

„Níže najdete několik přínosů a terapeutických účinků esenciálních olejů doporučených k užití během těhotenství.“

Bergamot: analgetické není pravda, anitseptické, antidepresivní, pozvedávající, osvěžující. Pomáhá při cystitidě během těhotenství není pravda.

Heřmánek:který? Antiseptický, analgetický není pravda, protizánětlivý a antispasmodický. Utišuje svalovou bolest, bolest hlavy, bolest zubů a potíže se zažívánímnení pravda.

Cypřiš (ok od pátého měsíce dále)není pravda, antiseptický, antispasmodický, adstringentní a diuretický. Pomáhá při křečových žílách a oteklých kotnících. Všechno nesmysl založený na užití bylin NE esenciálních olejů.

Eukalyptus: antiseptický, antibiotickýnení pravda, analgetický, protizánětlivý, – není pravda, pomáhá při ucpání dýchacích cest.

Kadidlo: antiseptický, atringentní,není pravda, sedativní, zahřívací.

Geranium (ok od 3 měsíců těhoteství dále)není pravda, antiseptický, antidepresivní, adstringentní,  není pravda, osvěžující, pozvedávající. Ulevuje bolavým nohám a je dobrý na špatný oběh. nesmysl

Grapefruit : adstringentní,není pravda, pomoc pří trávení, stimulant lymfy. Pomáhá se zadržování vody. Všechno nesmysl.

Levandule: antiseptický, antibiotický,není pravda, analegtický, antidepresivní, hojivý, relaxační. Pomáhá ulevovat od bolestí v těhotenství, podporuje obnovu buněk a pomáhá se zadržováním tekutinnesmysl.

Citron: antiseptický, antibakteriální, protihoubový, adstringentní nesmysl, stimulant, tonizační. Užitečný k inhalaci při ranních nevolnostech a při masážích při křečových žilách. Nebezpečné

Mandarinka: antiseptický, osvěžující, tonizační, mírný relaxant. Může uvolňovat zadržování tekutin v nohách a masáže kotníků. To zapříčiní ta masáž, NE esenciální oleje.

Neroli: antiseptický, antidepresivní, antispasmodický, protizánětlivý, relaxační. Užitečný v těhotenství, podporuje regeneraci kožních buněk a zmírňuje nervové napětí.

Pačuli: antiseptický, antidepresivní, protizánětlivý, nervově sedativní, zmírňuje zmatek, nerozhodnost a apatii.

Petitgrain: antisepický, antidepresivní, sedativní, osvěžující, tonizační. Nápomocný při ošetřování pre nebo postpartum depresí.

Růžové dřevo: antiseptický, sedativnípochybuji

Santalové dřevo: antiseptický, protizánětlivý, antidepresivní, sedativní. Pomáhá při cystitidě během těhotenství.Neexistuje proto žádný pádný důkaz a protože většina je ho pančovaná, je to hazard.

Tangerinka: antispasmodická, lymfatický stimulant – nesmysl, utišující, sedativní. Pomáhá předcházet striím.

Tea tree: antibiotický, antiseptický, protihoubový, antivirovýolej ne, desinfekční. Může se používat na ošetření aftů během těhotenství.

Ylan ylang: antiseptický, antidepresivní, afrodisiakální, sedativní, snižuje krevní tlak – důkaz ? Restorativní v případě přepracování nebo napětí.

 

Zdroj: http://www.aromamedical.org/articlesarchive.html

O autorovi: http://www.aromamedical.org/biography.html

 

Martin Watt je vynikající autor, konzultant aromaterapie, učitel, kvalifikovaný fytoterapeut a masér. Specializuje se na aromaterapii a esenciální oleje. Martin zasvětil celé roky bádání v oboru rostlinném lékařství, znovuobjevoval znalosti, které byly pohřbeny v refernčních knihovnách a především se zabýval vyhledáváním vědecké literatury k otázce užití a bezpečnosti esenciálních olejů. Všechny tyto informace použil k vytvoření uznávaných obchodních referenčních příruček a výukových materiálů. Martin je proslulý tím, že odmítá mýty v aromaterapii.

Se svolením autora přeložila Česká aromaterapeutická společnost


Další články
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Obchod s esenciálními oleji se za posledních 100 let rozrostl do neuvěřitelných rozměrů. Esenciální oleje nebo jejich chemické složky jsou nejvíce využívány v parfumerářském, potravinářském, kosmetick...

Levandulový olej v těhotenství
Levandulový olej v těhotenství
Robert Tisserand Vyhledávač Google “Vyhnout se vysokým dávkám levandulového oleje během těhotenství, protože je to děložní stimulant,” vyhledá na 10 500 odkazů, aniž by vám řekly, co jsou vysoké dávky...

Ravensara vs Ravintsara
Ravensara vs Ravintsara
Ravensara / Ravintsara Hned na začátek bych rád předeslal, že poslední tři měsíce, kdy jsem se snažil probrodit se různými odkazy na toto téma, jsem měl docela těžkou hlavu. Existuje jen málo olejů...