• Datum: 22. listopadu 2017
  • Zobrazeno: 3414x

Obchod s esenciálními oleji se za posledních 100 let rozrostl do neuvěřitelných rozměrů. Esenciální oleje nebo jejich chemické složky jsou nejvíce využívány v parfumerářském, potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Aromaterapie je zastoupena z celkové produkce pouze necelými 2%. Na trhu se objevují stále nové a nové značky olejů, vydávaných za čistě přírodní. Přírodní být mohou, ale jejich složení nemusí odpovídat tomu, za co jsou vydávány. Dražší přírodní esence bývají často ředěny těmi levnějšími, aniž by to laik poznal. Najdou se i takový výrobci či dovozci, kteří nastavují esenciální oleje smícháním se syntetickými aromatickými látkami. Pokud jsou tyto oleje prodávány jako oleje aromaterapeutické, tedy s léčebným potenciálem, nebudou mít v žádném případě nic z očekávaných požadovaných účinků. Naopak mohou ještě navíc způsobit škody na zdraví, pokud byly použity např. na masáže, koupele, či do kosmetických přípravků. Dr. Robert Pappas z Essential Oil University http://essentialoils.org/ se mimo jiné zabývá analýzou esenciálních olejů a jejich pančováním. Pojďme tedy nahlédnout do jeho alchymické kuchyně…..

 

Pančování – kapitola 1

V poslední době jsem hodně zkoumal oleje z kůry skořicovníku, protože jeden z konkurentů doTerry prodává olej z kůry skořicovníku pravého (pozn.překl. Cinnamomum verum, zeylanicum), který je asi z 50% naředěný oleje ze skořicovníku kassiového neboli skořicovníku čínského (pozn.překl.Cinnamomu cassia – skořicovník kassiový). Jak jistě mnozí vědí, že kassiový olej je chemickým složením velmi podobný oleji z kůry skořicovníku pravého (oba mají vysoký obsah cinnamaldehydu), ale skořicovník kassiový je kvalitativně horší z hlediska vůně/chuti/terapeutického účinku a na různých trzích může mít až jen desetinu ceny skořicovníku pravého. Právě proto, že je skořicovník kassiový o tolik levnější než skořicovník pravý, je pro různé společnosti tak lákavé míchat olej z kůry skořicovníku pravého s kassiovým olejem a zákazníkům přitom účtovat cenu skořicovníku pravého. Může se to zdát jako bezva způsob, jak přijít k nějakým penězům navíc, pokud toho mnoho nevíte o chemii těchto olejů, ale dobrý analytik toto ředění rychle odhalí, protože v kassiovém oleji jsou dva vrcholy, které by se neměly vyskytovat v oleji ze skořicovníku pravého. Dole můžete vidět příklad naředěného oleje ze skořicovníku pravého, vrcholy jsou zaznačeny červeně, ty pocházejí od značného ředění kassiovým olejem. Prohlédl jsem současné šarže oleje z kůry skořicovníku pravého doTerra a všechno bylo v pořádku. Pokud kdokoli z jiné MLM společnosti (pozn.překl. multi level marketing) mi chce poslat svůj olej ze skořicovníku pravého v původní lahvičce, abych zkontroloval případné naředění, učiním tak rád zdarma (normální polatek je 300$), pokud ovšem nepochází z šarže, která již byla testovaná. Snažím se prostudovat rozšíření pančování na trhu a pokusit se identifikovat zdroj kassiového oleje. Pošlete mi soukromou zprávu a já vám poskytnu adresu, kam vzorek zaslat nechte si určité množství původního oleje, abyste ho mohli případně poslat do jiné laboratoře pro potvrzení mých výsledků, pokud budete mít takovou potřebu.



Autor: Robert Pappas

Přeložila Česká aromaterapeutická společnost


Další články
Krémy proti slunci jsou rakovinotvorný chemický koktejl
Krémy proti slunci jsou rakovinotvorný chemický koktejl
Když se zeptáte na ochranu proti slunci, od běžného člověka, který je nepřetržitě klamán desinformacemi zdravotnických autorit a mainstreamových médii, se dozvíte spoustu bludů. Téměř nic, co uslyšíte...

Přírodní lékárna
Přírodní lékárna
Z návštěvy v Turecku Víc než smyslné vůně Mohu potvrdit, že jakmile vstoupíte na turecký trh, hned vás dostihnou barevné kopce koření. Pestrost bylinek, vůně čajů, vyvolávání obchodníků a cinkání skle...

Kakaové máslo (Cocoa butter)
Kakaové máslo (Cocoa butter)
Kakao bylo považováno za "Pokrm bohů" u Mayů a Aztéků, kteří pili tento nápoj s různými druhy koření, aby měli dostatek energie. Kakao poprvé dovezli do Evropy španělští dobyvatelé v 16. století. Kaka...