• Datum: 11. září 2014
  • Zobrazeno: 2833x

Z návštěvy v Turecku

Víc než smyslné vůně

Mohu potvrdit, že jakmile vstoupíte na turecký trh, hned vás dostihnou barevné kopce koření. Pestrost bylinek, vůně čajů, vyvolávání obchodníků a cinkání skleniček s černým čajem. Exotický bazar je doslova výkladní skříní všech rostlin přírodní medicíny, které se v zemi bílého půlměsíce mají čile k světu. Turecko jste dosud nenavštívili? I tak vás jeho přírodní krásy mohou léčit i doma.

 

Krása, která léčí

Rozkvetlé ibišky připomínají pestré hejno papoušků a zdobí nejednu zahradu či park. Existuje jich přes dvě stě druhů, avšak pro léčebné účely se využívá ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa). Z květů, které se rozvinou jen na několik hodin a potom rychle uvadají, vzniká karmínově zbarvený nálev. Teplý nebo vlažný je ideálním nápojem pro horké léto. Pohotově zažene žízeň a také doplní v těle zásoby vápníku, fosforu, železa, vitaminů B1, B2, B3 a aminokyselin. V exotických zemích vás může ochránit před „zasvěcujícím průjmem“. Pokud vám již střeva vypověděla službu, ibišek vydezinfikuje trávicí trakt a zklidní bolesti břicha.

Na sluncem prozářené květy nezapomeňte ani po návratu domů. Ibišek je jak dělaný pro „onemocnění moderní doby“ – vysoký krevní tlak, nadměrnou hladinu LDL cholesterolu a zúžené cévy. Přinese vám úlevu i v nevlídném zimním počasí, kdy je organismus často sužován bakteriálními infekcemi močových či dýchacích cest. Má totiž status přírodního antibiotika, navíc doplněného o přirozený vitamin C. Přidá-li se k onemocnění i teplota, pijte nálev studený.

 

Vypijte si svůj kalich sladkosti

Nazmar nepřijdou ani ibiškové kalichy. Po rozemletí se z nich připravují omáčky, želé, marmelády, salátové dresinky, sirupy a ledové nápoje. Báječně s nimi chutnají omelety, pudinky, dezerty, vafle a zmrzlina. Čerstvé kalichy také dodají nový akord chutí letním ovocným salátům.

 

Kvetoucí tvář

Počátkem jara se louky v západním Turecku promění v jedno velké nebe. Své květy totiž rozvinou modré sasanky (Anemone blanda). V jejich středu se ukrývá vzácný nektar, který se prostřednictvím destilace sasankových plátků promění v éterický olej. V tomto jedinečném produktu je připraveno na 130 účinných látek pro krásnou pokožku. Omamně vonící olej maže z obličeje, krku a dekoltu známky stáří. Vyrovnává barvu pleti, „zmizíkuje“ pigmentové skvrny způsobené sluncem a zaceluje jizvy po akné.

 

Růžové dny

Milovníkům královny květin nastává kýžený čas v červnu. Tehdy na plantážích jižního Turecka zavoní růže damašská (Rosa damascena). Brzy z rána sběrači ručně otrhají voňavé plátky, aby z nich bezprostředně s pomocí parní destilace vznikl úchvatný éterický olej a květová voda.

Vhoďte si malé balení růžového hydrolátu do své příruční tašky do letadla. Během letu jej několikrát rozprašte na obličej. Dodáte hydrataci své pleti v suchém prostředí a zpříjemníte si cestu v oblacích.

Červené květy se však i suší a poté ve formě nálevu slouží jako léčebný prostředek ve fytoterapii. Velmi účinně posilují plíce při onemocnění dolních cest dýchacích (včetně tuberkulózy a bronchitidy). Uplatní se i při „obyčejné“ rýmě a nachlazení.

 

Kloktadlo

Ucítíte-li nepříjemné škrábání v krku, připravte si kloktadlo z růže. Polévkovou lžíci sušených květů zalijte 1,5 dl vařící vody a vyluhujte pod pokličkou deset minut. Co nejteplejším nálevem „probublávejte“ krk 3–5x denně. Bude to konejšivé pohlazení pro váš hrtan, hlasivky a mandle rozdrásané bolestí.

Chutný čaj si můžete naordinovat i po užívání antibiotik. Naladí vám střevní mikroflóru jako hudební nástroj a postará se o očistu jater.

 

Pokušení pro chuťové buňky

* Zavítáte-li do Turecka, určitě při snídani ochutnejte růžový džem. Skvělá kombinace sladké delikatesy s čerstvě upečeným domácím chlebem a sklenkou černého čaje vás příjemně naladí na celý den.

* Symbol milostné vášně byl odjakživa v harému součástí „nápojů lásky“. Do směsi růže, pomerančové kůry, skořice a granátového jablka se určitě zamilujete i vy.

* Pro odpolední siestu zvolte pochoutku tureckých sultánů – lokum, sladký pamlsek ochucený růžovou vodou. Spolu s voňavou, napěněnou tureckou kávou chutná božsky! Jak jinak?

 

Granát plný zdraví

Tajemství věčného mládí objevíte u pobřeží Středozemního moře v granátovníku obecném (Punica granatum). Plody nabité silnou náloží antioxidantů zpomalují stárnutí lidského organismu a vlévají novou sílu pro vaše srdce. Proto neváhejte a dejte si v Turecku u pouličních prodavačů šťávu z granátových jablek. Zruční muži vylisují přímo před vámi během několika sekund čerstvé osvěžení, které rychle zažene žízeň.

 

Nové mládí

Dámy, které již oslavily své čtyřicáté narozeniny, se pak jistě zaradují nad přírodním anti-ageingovým přípravkem pro obličej, krk a dekolt. Z drobných zrníček ukrytých uvnitř granátových jablíček totiž lisováním za studena vzniká exkluzivní rostlinný olej. Vysoký obsah vitaminu E a antioxidantů daruje vaší pokožce novou pružnost, pevnost, zvýší produkci kolagenu a zaktivuje obnovu kožních buněk. V letním období skvěle zregeneruje zralou pleť po slunění, v zimní sezóně ji ochrání před mrazem a studenými poryvy větru.

 

Ledový čaj z granátového jablka

Čtyři čajové lžičky čistého, sypaného zeleného čaje zalijte litrem vody o teplotě 80 °C. Nechejte vylouhovat 3 minuty. Přeceďte, nalijte do džbánu a vmíchejte jednu či dvě polévkové lžíce medu, dokud se zcela nerozpustí. Pak přidejte skleničku čerstvé šťávy z granátového jablka a dobře promíchejte. Vhoďte pár kostek ledu a užijte si hit pro horký letní den!

 

Smyslnost Jasmínu ve Středomoří

V teplém klimatu si lebedí i keře jasmínu (Jasminum grandiflorum). Jejich bílé květy se musejí otrhat už v časných ranních hodinách, aby získaný produkt byl co nejkvalitnější. A práce je to opravdu náročná, na jeden kilogram jasmínové silice potřebujte získat 8 milionů smyslných květů! Rafinovaná vůně se používá do nejdražších parfémů a v aromaterapii má nezastupitelné místo v léčbě psychických (deprese, neuróza, úzkost, stres) a psychosomatických obtíží.

Zde se však raději spolehněte na odbornou terapii, protože je nutné určit správné dávkování. To platí jak při harmonizaci hormonálního systému (premenstruační syndrom, poruchy menstruace, klimakterium, frigidita, impotence), tak i při léčbě onemocnění dýchacích cest. Nicméně si můžete přidat aspoň pár kapek jasmínu do svého organického denního krému (na výživu suché či na zklidnění citlivé, podrážděné pleti při kožních potížích) nebo do šamponu na zkrášlení a lesk vlasů.

 

Jasmínové sny

Nálev ze sušených jasmínových květů pomáhá zklidnit podrážděnou nervovou soustavu. Dostihnou-li vás stres, úzkost nebo chmury na duši, pijte čaj 2–3x denně (jednu čajovou lžičku květů zalijte 2,5 dl vařící vody a nechejte 10 minut vyluhovat pod pokličkou). V případě poruch spánku postačí jeden šálek 20 minut před ulehnutím do postele. Každopádně se však vyvarujte pití velkého množství čaje, neboť má halucinogenní účinky.

 

Mgr. Pavla Kurková

fytoterapeutka, aromaterapeutka

www.medicinabm.cz

 

Zdroj: Moje zdraví č.7/8 2014

Uveřejněno se svolením redakce.


Další články
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Obchod s esenciálními oleji se za posledních 100 let rozrostl do neuvěřitelných rozměrů. Esenciální oleje nebo jejich chemické složky jsou nejvíce využívány v parfumerářském, potravinářském, kosmetick...

Krémy proti slunci jsou rakovinotvorný chemický koktejl
Krémy proti slunci jsou rakovinotvorný chemický koktejl
Když se zeptáte na ochranu proti slunci, od běžného člověka, který je nepřetržitě klamán desinformacemi zdravotnických autorit a mainstreamových médii, se dozvíte spoustu bludů. Téměř nic, co uslyšíte...

Kakaové máslo (Cocoa butter)
Kakaové máslo (Cocoa butter)
Kakao bylo považováno za "Pokrm bohů" u Mayů a Aztéků, kteří pili tento nápoj s různými druhy koření, aby měli dostatek energie. Kakao poprvé dovezli do Evropy španělští dobyvatelé v 16. století. Kaka...