Kakaové máslo (Cocoa butter)
- Datum: 26. listopadu 2014
- Zobrazeno: 4294x
LATINSKÝ NÁZEV
Theobroma cacao (Byttneriaceae)
MÍSTO VÝSKYTU
Afrika, Jižní Amerika
STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA
Kakaovník je původem z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje hlavně v západní Africe, kde se velmi dobře adaptuje. Poměrně drobné, nevonné květy vyrůstají po celý rok ve svazečkách, přímo ze silnějších větví a kmene. Ačkoli kakaovníkové stromy bohatě kvetou, dávají poměrně málo ovoce, protože převážná většina ovoce opadá. Plody připomínají vnějškem malé, 10-16 cm dlouhé, břichaté, po stranách více či méně rozbrázděné okurky. Z počátku jsou zelené, poté zežloutnou, někdy i zhnědnou. Obsahují po 30 -70 červenohnědých, válcovitých, tvrdokorých semenech, o něco větších než mandle, která jsou uložena v nasládlé, bělavé kaši těsně vedle sebe. Když jsou čerstvé, nejsou cítit a jsou velmi hořké a velmi trpké. Po sběru podstupují kvašení, které jim dává hnědou barvu. Teplota kvašení nesmí přesahovat 50°C. Několikadenním kvašením ztratí semena z velké části trpce hořkou chuť. Poté se suší na slunci a začínají nabývat svou charakteristickou vůni, která se úplně rozvine v době pražení. Pražená zrna se rozdrtí, zbaví se tvrdých slupek a vyčištěná drť se rozemele na kaši. Tato pasta je pak vylisuje a na jedné straně vznikne kakaový prášek pro potraviny a na druhé straně kakaové máslo. Tento proces vyvinul Holanďan Van Houten, jehož jméno nese slavná značka kakaového prášku.
Vlastnosti rostlinného oleje
AROMA
Jemná čokoládová vůně
BARVA
Světle žlutá až žlutá
VZHLED
Při pokojové teplotě velmi tuhé , rozpouští se při tělové teplotě. Není zrnité.
OXIDAČNÍ POTENCIÁL
Velmi nízký
ZPŮSOB ZÍSKÁVÁNÍ
Proces získání: první lisování za studena, následuje filtrace a dezodorizaci ve vakuovépáře.
Část rostliny: semena
Nasycené: kyselina stearová, kyselina palmitová
Skvalen: pomáhá regenerovat lipidní vrstvu stratum corneum (skvalen se přirozeně vyskytuje v kůži a kožním mazu).
Theobromin a kofein má lipolytický účinek.
BEZPEČNOST A SKLADOVÁNÍ
rostlinný olej je stabilní. Skladujte na suchém místě, mimo dosah tepla a světla
Účinky a využití kakaového másla
Péče o zanedbanou, hrubou a dehydrovanou pokožku
Zabraňuje jejich dehydrataci
Poškozené části a roztřepené konečky
Velmi vhodné na masáže, při použití směsi z 50% kakaového másla a 50% rostlinného oleje lisovaného za studena.