• Datum: 12. června 2016
  • Zobrazeno: 6724x

Ravensara / Ravintsara

Hned na začátek bych rád předeslal, že poslední tři měsíce, kdy jsem se snažil probrodit se různými odkazy na toto téma, jsem měl docela těžkou hlavu. Existuje jen málo olejů, kolem kterých existuje tolik záměn a zmatků jako kolem ravensary a ravintsary. A všechna ta literatura k tomuto tématu celé roky psaná ono zmatení jen prohlubuje. Nikdy jsem se nesetkal s většími rozpory ohledně chemické analýzy oleje. Procházel jsem každou informaci a dospěl k názoru, že v mnoha případech, kdy nějaká autorita popisovala jeden z těchto éterických olejů, tak popisovala vlastně ten druhý.

Rád bych poděkoval Beverly Hawkins, vedoucí West Coast Institute of Aromatherapy, Michel Van Hove z Cevenat Sarl, Tony Burfield z Cropwatch, Sylla Shepard-Hanger z Atlantic Institute of Aromatherapy a Kathy Duffy, školitelce par exellence za to, že mi pomohla udělat jasno.

Prošel jsem SPOUSTU informací o těchto dvou olejích, ale pokud vás primárně zajímá jaký olej použít za jakých okolností, přejdeme rovnou k věci:

Terapeutická doporučení

Který si mám koupit? (Protože to je to podstatné pro konečného spotřebitele, který se chce starat o své zdraví a pohodu.)

Roky jsme používali pravý Ravensara Aromatica olej na všechny druhy užití od autorit zde citovaných, ať už popisují pravou ravensaru nebo olej dnes popisovaný jako ravintsara.

Pro zdravé dospělé jedince, kteří zdraví chtějí zůstat, bych doporučoval nadále kupovat a používat pravý olej Ravensara Aromatica a to k ošetření pásových oparů, oparů nebo jiných virových neduhů nebo do difuzérů k zlikvidování vzduchem přenosných virů.

AVŠAK pokud ošetřujeme děti, těhotné nebo kojící ženy, volil bych jemnější a bezpečnější ravintsaru.

Osobně budu v budoucnu do difuzéru pravděpodobně používat směs ravensary aromatica A ravintsary.

Na problémy respirační a bronchiální je nabíledni, že ravINTsara se svým vysokým podílem cineole-1,8 usnadní dýchání. (V minulosti jsme dostali zpětnou vazbu od lidí, kteří používají naši Ravensaru Aromatica na ošetření dávivého kašle. Zpětně bych samozřejmě na tuto potíž použil ravintsaru.)

Dostal se ke mně jedna nepublikovaná kazuistika ze základní školy, kde užití Ravensary Aromatica v aloe vera gelu jako krému na ruce třikrát denně dramaticky snížilo vysoké absence ve třídě. V takovém případě, kdy se jedná o děti školou povinné, bych použil ravINTsaru, protože je jednak bezpečnější pro malé děti, a zároveň je méně pravděpodobné, že bude dráždit pokožku.

Dostal jsem zpětnou vazbu od několika klientů, kteří používali oba oleje, že pravá ravINTsara méně dráždí pokožku. Takže pro místní užití nová ravintsara může být bezpečnější a jemnější.

(Nicméně pokud by mě KDY měl postihnout pásový opar, pak použiju naši tradiční, na estragol vysokou Ravensaru Aromatica v tamanu oleji  (Calophyllum inophyllum). Díky dlouholeté zpětné vazbě víme, že rychle ulevuje od bolesti a zánětu.)

Co o těch dvou olejích vím jistě :

Ravensara aromatica se destiluje z listů stromu jménem Ravensara aromatica Sonnerat, který je známý také jako Agatophyllum aromaticum. Obsahuje malá množství methylchavikolu (estragol), sabinenu a alfa-terpinenu s velkým procentem limonenu a velmi MALÝM množstvím 1,8-cineolu.

To je ten ravensara esenciální olej, který importujeme a již více než deset let prodáváme. Osobně ho používáme a doporučujeme jako náš nejsilnější antivirový esenciální olej. Máme velký stoh děkovných referencí od klientů, kteří ho používali smíchaný s Calophyllum inophyllum ke zmírnění bolesti a zánětu při pásovém oparu. S úspěchem se používá k ošetření všech druhů oparů, opět ve směsi s tamanu olejem.

S úspěchem jsme tuto směs používali na potření jakýkoli virových neduhů. Dodáváme tento olej do nemocnic, lékařům, ošetřovatelkám aromaterapeutkám, učitelům a studentům aromaterapie.

Ovšem existují určité kontraindikace pro užívání esenciálních olejů s vysokým obsahem methylchavikolu. Estragol je případný karcinogen a viděl jsem ho i na seznamu možných hepatoxinů. Takže je žádoucí omezit užívání pro děti, kojící a těhotné. Zároveň může pravá Ravensara aromatica iritovat pokožku. Ačkoli už jsem viděl doporučení na vysokoprocentní ředění jako třeba 50%, tak silně pochybuji o moudrosti tak potentního ředění.

Ravintsara se destiluje z listů Cinnamomum camphora na Madagaskaru. Je to zcela odlišný druh než ty kafrovité stromy, co rostou v Asii. Spíše než na kafr, jsou bohaté na 1,8-cineol eukalyptol - chemickou složku rostliny, která dává různým eukalyptovým olejům ono pronikavé aroma. Esenciální olej z pravé ravintsary obsahuje přinejmenším 45% 1,8-cineolu, přičemž v pravém Ravensara aromatica oleji najdete přibližně 5%.

Tyto dva oleje jsou aromaticky jasně velmi rozdílné a také chemickým složením.

Ravensara anisata je někdy popisována jako separátní druh stromu. Nicméně na základě všech důkazů, které jsem byl schopen najít, je pravděpodobnější, že se destiluje z KŮRY Ravensara aromatica Sonnerat (Agatophyllum aromaticum). Má daleko větší obsah methylchavikolu než olej z listů z toho samého stromu, někdy až 50% methylchavikolu.

Zmatek?

Více než deset let doporučovali nejrůznější respektovaní autoři a učitelé aromaterapie Ravensaru Aromatica jako antivirový olej. Není divu, podle našich zkušeností je Ravensara Aromatica skutečně účinná jako antivirová prevence.

Nicméně i takové autority jako Kurt Schnaubelt popisovaly, že Ravensara Aromatica má vysoký obsah 1,8-cineolu. Obvyklá záměna s Ravintsarou. V ranných 90.letech v přednášce na Purdue University Sylla Sheppard-Hanger napsala „Už hodně let se na aromaterapeutickém trhu obchoduje s Ravensara aromatica Sonnerat (list) s typicky vysokým obsahem 1,8 cineolu.“ Poté shrnuje: „A proto druhy Ravensara a Cinnamomum camphora a oleje z nich nabízené na současném trhu stále zůstávají matoucí. Je nezbytné obstarat nějaké certifikované vzorky botanického materiálu, který by se dal vydestilovat a zanalyzovat. Z tohoto projektu lze usuzovat, že typický chemotyp, který se na trhu prodává jako R.aromatica je kosistentní ale variabilní. Je potřeba další výzkum a teprve až budou výsledky, můžeme k této zprávě zveřejnit dodatky. Co se týká aromaterapeutů, mělo by se dbát opatrnosti při používání těchto olejů, protože stále ještě nebyly provedeny formální testy bezpečnosti nějakou mezinárodně uznávanou agenturou.“

Nicméně Dr.Arthur Tucker v roce 2004 analyzoval vzorek naší pravé Ravensara Aromatica a našel pouhých 5,68% 1,8-cineolu a také vysoká procenta estragolu. Do svého komentáře napsal: „Aromatic ravensare se destiluje z listů Agathophyllum aromaticum (Ravensara aromatica) a má vysoký obsah estragolu (methylchavikol). Tento olej se shoduje s několika reporty olejů z listů tohoto druhu.“

Olivier Behra, pěstitel a ochránce životního prostředí na Madagaskaru, napsal následující: „Co se týká aromatické ravensary, botanický název je ravensara aromatica zatímco ravintsara má botanický název cinnamomum camphora. Hlavní složkou oleje z ravintsary je 1,8-cineol. Pokud si dobře pamatuji, nesmí to být méně než 40%. Naše produkce ravintsary má obsah 1,8-cineolu 50-58%.“

International Journal of Aromatherapy, Vol.11 číslo 1, editováno Robert Harris:

Cinnamomum camphora není původem z Madagaskaru. Strom byl na ostrov dovezen během poloviny 19.století. Tento strom pochází z Číny, Japonska a Taiwanu. Další zajímavostí je, že existuje celá řada dalších poddruhů nebo chemotypů tohoto stromu a přišlo se na to, že chemický profil destilovaného esenciálního oleje se různí podle toho, kde strom rostl. Cinnamomum camphora, který rostl na Taiwanu a v Japonsku je známý jako Ho olej z Formosa, Ho olej z Taiwanu nebo japonský Ho olej a má obsah linalolu své hlavní složky (80-85%). V Japonsku je produkce na linalol bohatého oleje obrovská, ale v Indii a na Srí Lance je zůstává nejdůležitější kafrový typ. Cinnamomum camphora kultivovaný na Madagaskaru obsahuje vysoké množství linalolu a žádný kafr. To je ten olej, který nás zajímá. Abychom se vyhnuli nedorozuměním, měl by se tento olej označovat Cinnamomum camphora ct. 1,8-cineol. Ravintsara má silné antivirové a antimikrobiální vlastnosti a zároveň je také výborným nervovým tonikem. Také má účinky na dýchací systém a posílení imunitního systému. Její aroma je docela silné, kafrovité a podobné eukalyptu.

Ravensara aromatica, když byla v roce 1782 objevena Sonneratem, byla pojmenovaná Ravensara aromatica. V roce 1950 popsal Danguy druh s názvem Ravensara anisata, protože voněl po anýzu. Nedávné studie ukázaly, že R. aromatica and R.anisata jsou technicky vzato ten samý druh a název Ravensara aromatica byl vybrán jako správný botanický název. Jedním možným vysvětlením pro to, proč si myslet, že tyto dva jsou rozdílné druhy je, že esenciální olej získávaný z kůry se nazývá Ravensara aromatica a je velmi jiný než olej z jeho listů. Olej z kůry je známý jako Havozo a má silný anýzový odér díky vysokému obsahu methylchavikolu a někdy anetholu. Když De Medici v roce 1992 zkoumal Ravensara anisata, přišel na to, že její hlavní složkou je methylchavikol s obsahem 90%. Ačkoli jeho studie nezmiňuje, jestli se jednalo o olej z listů nebo kůry, má se za to, že podle pozdějších informací, že analyzovaný vzorek pocházel z kůry. Tento olej se obecně v aromaterapii nepoužívá. Ravensara aromatica má jiné chemické složení než Cinnamomum camphora ct 1,8-cineol s obsahem sabinenu, myrcenu, 1,8 cineolu, linalolu a limonenu. Je silně antivirová a obecně se uznává jako tonikum a protistresový prostředek. Také se považuje za účinný olej při detoxikaci, potížích se zažíváním a stresu. Má daleko jemnější aroma než Cinnamomum camphora ct 1,8-cineol a její aroma bylo popsáno jako lékořicové se zemitým citrusovým pozadím.“

V roce 2004 napsal Tony Burfield, autor „Natural Aromatic Materials: Odours and Origins“:

Nicméně se jedná o olej ravensara z listů z Madagaskaru nebo možná Mauritia, který se prodává. Může se jednat o parovodní destilaci hrubě vytěžovaného stromu „havozo“ Ravensara aromatica (syn. Agatophyllum aromaticum viz výše) a skládá se z monoterpenů hydrokarbonů a-pinen, sabinen, myrcen, limonen a azulenu iso-ledenu.

Aby toho nebylo málo, tak druhu Cinnamomum camphora z Formosa prodejci olejů také říkají „ravensara“ a dokonce je nesprávně nazýván jako Ravensara aromatica a jedná se právě o tento druh, který koresponduje s Behrerovou „ravintsarou“, o které se můžete dočíst výše. S tím, jak si rostlina zvykla na Malagasy klima, tak přestala produkovat kafr a olej se skládá především ze sabinenu ( 13-15%) a z více než 50% 1,8-cineolu.

Závěr

Omlouvám se, že je článek tak komplexní, ale pokud si z toho všeho odnesete, že komerčně prodávaný olej ravensara je obecně buď destilovaný z listů R.aromatica nebo zdomácnělého druhu C.camphora, tak nebudete od pravdy daleko. Další složitosti a Lawrencovo podněty ohledně chemotypů R.aromatica diskutuji ve své knize, ale to ponechme zatím tam!“

Doufám, že toto celé vrhá trochu světla do tohoto nejasného tématu!

Pro více informací, navštivte prosím následující webové stránky: Cropwatch, West Coast Institute of Aromatherapy's překlad GreenHealth pages.

Nature’s Gift Disclaimer: The statements made on this website have not been evaluated by the FDA (U.S. Food & Drug Administration). Our products are not intended to diagnose, cure or prevent any disease. If a condition persists, please contact your physician or health care provider. The information provided by this website or this company is not a substitute for a face-to-face consultation with a health care provider, and should not be construed as individual medical advice. The testimonials on this website are from individuals and do not guarantee or imply the same results.

Everything you read on this website is copyrighted. If you would like to borrow our descriptions, please link back to the page from which they were borrowed.

https://www.naturesgift.com/aromatherapy-information/how-to-use-essential-oils/ravensara-ravintsara/
© 2005–2016 Nature’s Gift, Inc. All rights reserved. Read our Privacy Policy here.

 

Se svolením přeložila Česká aromaterapeutická společnost


Další články
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Obchod s esenciálními oleji se za posledních 100 let rozrostl do neuvěřitelných rozměrů. Esenciální oleje nebo jejich chemické složky jsou nejvíce využívány v parfumerářském, potravinářském, kosmetick...

Levandulový olej v těhotenství
Levandulový olej v těhotenství
Robert Tisserand Vyhledávač Google “Vyhnout se vysokým dávkám levandulového oleje během těhotenství, protože je to děložní stimulant,” vyhledá na 10 500 odkazů, aniž by vám řekly, co jsou vysoké dávky...

Citron s ledem: udržujte esenciální oleje v chladu
Citron s ledem: udržujte esenciální oleje v chladu
Esenciální oleje jsou nejšťastnější, když jsou v chladu. Když je budete skladovat v ledničce, vydrží vám dvakrát déle, hlavně pokud žijete v teplém podnebí. Esenciální oleje jsou drahé a vy si jistě p...