MÝTUS č. 12: OPRAVDOVÉ esenciální oleje bez přidaných látek NEZMRZNOU, protože v nich není žádná voda. Pokud tam není voda a nic do esenciálního oleje jako je třeba máta není přidané, tak by neměl zmrznout.
- Datum: 31. srpna 2018
- Zobrazeno: 1803x
Pravda je, že KAŽDÝ esenciální olej zmrzne (jako jakákoli jiná tekutina na zemi), pokud teplota klesne dostatečně nízko, a voda s tím nemá nic společného. Je pár olejů, které zmrznou v mrazničce a některé v ledničce a některé jsou tuhé i při pokojové teplotě. Každý olej zmrzne při jiné teplotě a mnohdy můžeme pozorovat krystalizaci jedné složky, která je v čisté formě tuhá při pokojové teplotě. Takže když teplota klesne, můžeme pozorovat, jak tyto tuhé složky začnou v roztoku tuhnout, jakmile jejich koncentrace dosáhne limitu nasycení té dané teploty. Na tom směšném příkladu s mátou, který publikovali naivní roboti, kteří o chemii nic neví, vidíme, že tvrdí, že pokud mátový olej v domácím mrazáku ztuhne, takže určitě musí být špatný. Očividně nevědí, že hlavní složkou je mentol. Mentol v čisté formě je sklu podobný krystal (viz obrázek), který může v mrazáku u různých druhů máty snadno krystalizovat, pokud se hladina mentolu dostane za saturační bod při dané teplotě. Vysoký obsah mentolu je u máty zpravidla žádoucí a čím více mentolu bude mátový olej obsahovat, tím bude mít sladší, čistější aroma a díky tomuto vyššímu obsahu mentolu bude také náchylnější ke krystalizaci při nižších teplotách. Mátový olej horší kvality a menším obsahem mentolu v mrazáku nebude krystalizovat, protože se mentol v tom teplotním rozmezí nedostane za saturační bod. Obsah mentolu v mátě se může pohybovat od 30-50%. Mátový olej, který má obsah mentolu nad 40 (blíží se k 50%) může krystalizovat v domácím mrazáku, zatímco levná 33% indická mentolová máta, o které prodejci MLM říkají, že to je ta dobrá máta, nemůže krystalizovat, protože má tak nízký obsah mentolu, že by potřeboval daleko nižší teplotu, aby ztuhl (a určitě vím, že ten indický olej je nekvalitní, protože jsem ho analyzoval). Samozřejmě, že ona firma předstírá, že se jedná o mátu vypěstovanou v USA, ale těch pár šarží nebylo nic jiného než čistý indický materiál, který stojí o polovinu méně než máta z USA.
Další běžné příklady složek přírodních olejů, které v mrazáku krystalizují jsou cedrol v oleji z texaského cedru, mentol v oleji z máty rolní, metyl thujate v oleji ze zeravu obrovského, nepetalakton v šantě kočičí a thymol v tymiánovém oleji, jen abych jich jmenoval pár. Existuje pár olejů, které zkrystalizují už při pobytu v chladničce, například růžový olej z Bulharska má voskové uhlovodíkové složky, které tuhnou a propůjčují oleji pevně želatinový vzhled. A dokonce existují některé parovodně destilované oleje, například olej Zadravets neboli kakost oddenkatý z Bulharska (Geranium macrorrhizum) nebo oddenek kosatce (Iris palida), které jsou při pokojové teplotě úplně tuhé.
To je jen pár příkladů olejů, které tuhnou při normálních rozpětích teplot, ale nemylte se, KAŽDÝ esenciální olej v určitém bodě ztuhne, i mátový olej bídné kvality, který oněm neinformovaným lidem nezmrzl, nakonec ztuhne, nezmrzl jim, protože mrazák neklesl na dostatečně nízkou teplotu a asi by bylo bývalo potřeba dalších 10 až 20 stupňů, aby ztuhl.
Lidem, kteří takové nesmysly rozšiřují, bych doporučil, aby se dál věnovali svalovým testům a zyto kompasům a aby přenechali nám, kteří rozumíme pravé vědě, vysvětlování chemických souvislostí, protože jinak na sebe i svou společnost vrhají špatné světlo.

Autor: Robert Pappas
Zdroj: https://essentialoils.org/news/eo_myths/12
https://www.facebook.com/EssentialOilUniversity
Se svolením autora přeložila Česká aromaterapeutická společnost.


