MÝTUS č. 8: Esenciální oleje nejlepší kvality jsou z “prvního lisování” nebo první destilace rostlinného materiálu
- Datum: 17. června 2018
- Zobrazeno: 1629x
Nejdřív bych rád upozornil na to, že pokud používáte výraz “první lisování”, tak máte opravdu co dohánět ve svém vzdělání :-). Většina esenciální olejů pochází z parovodní destilace, což je neodmyslitelná součást samotné definice esenciálního oleje. Jediné oleje, které ještě spadají pod pojem “esenciální olej” a nepochází z destilace, jsou citrusové oleje, které se lisují zastudena, jejich kůra (a pokud se to udělá pořádně, tak na druhé lisování žádný další olej v kůře ani nezůstane). Takže pokud někdo mluví o takzvaných esenciálních olejích z “prvního lisování”, tak ani nepoužívá správný termín získávání skoro každého esenciálního oleje, protože skoro každý pochází z destilace, ne lisování. Nepoužívejte prosím vás “lisování”, pokud tedy nechcete vypadat jako úplný panic v oboru.
V případě, že se používá metoda lisování, používáme pojem ZASTUDENA LISOVANÝ nebo VYLISOVANÝ, což v sobě obsahuje samotný proces získávání citrusového oleje (některé citrusy se také destilují, ale to je jiné téma). A tím se dostáváme k původnímu tématu “mnohonásobných destilací” toho samého rostlinného materiálu. Zauvažujme nad úryvkem z jednoho populární blogu:
“Máta je zajímavá tím, že z ní vytěžíme vice oleje než z většiny ostatních rostlin. Takže velké farmy a destilerie získávají z máty velká množství oleje. Menší farmy dělají první destilaci z máty, kterou prodají dalším společnostem za nejvyšší možnou cenu. Máta se pak pod vyšším tlakem a teplotou re-destiluje podruhé a výsledný olej se prodá za menší peníz mýdlařským firmám a podobným, kteří shání levnější produkt, ale pořád by rádi tu trochu “bylinnou” vůni. Rostlina se pak re-destiluje potřetí pod ještě vyšší teplotou a tlakem, vznikne třetí destilace, která se prodá společnostem, které chtějí olej, co voní jako mentolové bonbóny.”
Nechci být kruťas, ale je to naprostý NESMYSL!!! Žiju v Indianě, to je stát s největší produkcí máty v zemi. Navštívil jsem destilerie a farmy máty několikrát (můžete si prohlédnout fotografie z jedné z mých návštěv v albu “Mint Farm in Northern Indiana”). NIKDO NEDESTILUJE SAMOU MÁTU VÍC NEŽ JEDNOU!! Rostlina se destiluje 2 hodiny a je to, už žádný olej neteče, takže je ukončeno. Neumím si představit, že destilér, který vidí jak přitéká olej a pak už hladina oleje více nestoupá, tak destilaci uzavře, aby si posléze pomyslel: “jé, vsadím se, že když znovu spustím destilaci (vyhodím tisíce za palivo a práci), že z těch použitých listů, co jsme destilovali včera, ještě získáme olej.” Kde lidi přijdou na takové věci!!?? MÁTOVÝ OLEJ se může redestilovat a často také jde (zaplať pánbůh) na další redestilaci a/nebo frakční vakuovou redestilaci za účelem dalšího zlepšení kvality oleje tím, že odstraníme škaredé složky celého oleje ( během tohoto procesu se odstraní jen malá množství špatně vonících složek). Ale NIKDO nedestiluje mátovou biomasu podruhé nebo potřetí. To platí obecně nejen pro mátu. Když jsem se to snažil vysvětlit té osobě, která tento příspěvek sdílela, prostě mi nevěřila, protože její “výzkum”, kdy si povídala s maloobchodníky esenciálních olejů, byl očividně důvěryhodnější. Pokud by lidé používali selský rozum, tak by hned přišli na to, že to nedává smysl.
Z hlediska energie, proč by někdo plánoval ukončit ten samý destilační proces jen proto, aby ho o nějakou dobu později zase spouštěl? Množství energie, které je potřeba, aby se to obrovské množství vody začalo vařit a vytvořilo se dostatečné množství páry, které uvolní olej z velké kádě biomasy, je poměrně obrovské a drahé. Proč tedy prostě dál nedestilovat a nesbírat olej, produkovaný na konci do speciální nádobky, pokud si chcete sbírat to, co si myslíte, že je jiné kvality na konci šarže než na začátku (mimochodem to se dělá s ylang ylangem, to je proč existují různé stupně extra, I, II, III a complete). Viděl jsme destiléra zavřít a restartovat destilační proces jedině kvůli mechanickým potížím, protože mu došlo palivo nebo proto, že byl už zkrátka fyzicky moc unavený (v případě santalového dřeva například může destilace trvat vice než 24 hodin a olej je stále ještě ve dřevě).
Doufám, že tento příspěvek konečně zničí mýtus, který koluje desítky let a my už ho konečně můžeme pohřbít. Prosím sdílejte tento příspěvek s co nejvíce lidmi a přísně pokárejte každého, kdo tvrdí, že “jeho oleje pochází pouze z PRVNÍ destilace.”
Autor: Robert Pappas
Zdroj: https://essentialoils.org/news/eo_myths/8
https://www.facebook.com/EssentialOilUniversity
Se svolením autora přeložila Česká aromaterapeutická společnost.


