• Datum: 22. března 2015
  • Zobrazeno: 5016x

K napsání tohoto článku o fialovém skle mne inspirovala odpověď Nobilis Tilia a vlastní zkušenost při nákupu dárku. Slečna prodavačka mi nutila výrobek, o kterém tvrdila, že je lepší, než ostatní, protože je ve fialovém skle. Na dotaz čím je lepší, mi odrecitovala všechny výjimečné  vlastnosti popsané výrobcem produktu. Rostlinný olej ve fialovém skle jsem nekoupil. Nezdálo se mi, že by všechny ty naučené fráze vyvážily podstatně vyšší cenu, než u ostatních srovnatelných výrobků. To jen na úvod.

Na základě této zkušenosti jsem se o fialové sklo začal zajímat podrobněji. Odkazy na  vědecké studie nefungovaly, získal jsem jen několik obecných poznatků na úrovni  prodejního marketingu. Proto jsem zadal vypracování studie fialového skla na odborném vědeckém pracovišti VŠCHT v Praze. Ve svém článku jsem záměrně neuváděl výrobce ani prodejce. Chtěl jsem poukázat na marketingové praktiky a zavádějící výroky prodejců.  Den na to se ozvala společnost Nobilis Tilia a proběhla mezi námi ne příliš přátelská mailová komunikace. Tím se bohužel fialové sklo přeneslo ze strany obecné na stranu konkrétní.

Teď se tedy budu věnovat jednotlivým otázkám a začnu tvrzeními uvedenými na stránkách Nobilis Tilia:

http://www.nobilis.cz/cz/4904-produkty-obaly-z-fialoveho-skla.html

 

Nobilis Tilia zvyšuje bioaktivitu svých výrobků

V jakých jednotkách se měří bioaktivita, jak se pozná bezpečná dávka bioaktivity?

NT - chrání před průnikem viditelného světla, a tak zabraňují znehodnocení

Viditelné záření (VIS) má nižší energii a sklon degradovat olej je menší, než v ultrafialové (UV) oblasti.

NT - propouštějí infračervené světlo, a tak trvale stimulují molekuly olejů

Od 700 nm do jednoho mikronu je oblast blízká infračervená (IR), dále pak infračervená v mikrovlnné oblasti. IR záření rozkmitá molekuly, způsobuje ohřev látky a tím degradaci oleje.  Že by po ukončení působení IR záření zůstaly molekuly  olejů  „trvale stimulovány“, to by bylo na Nobelovu cenu. (Ovšem nevím, co na to zákon o zachování energie).

NT - propouštějí ultrafialové světlo, a tak dodávají životodárnou bioenergii

Fialové sklo propouští elektromagnetické záření v té nejzhoubnější oblasti energie záření. Zde dochází  k degradaci obsahu velmi rychle, ať se jedná o fotooxidaci či znehodnocení oleje účinkem UV záření.

Co je to tedy „životodárná  bioenergie“, jak vzniká, v jakých jednotkách se měří, v biojoulech nebo biokcal?

NT - poskytují ochranu bioinformací, a tak zvyšují léčivé účinky olejů

Jak se na základě bioinformací zvyšují léčivé účinky olejů? Jakým způsobem měříme zvýšení léčivého potenciálu olejů?

NT - přirozeným způsobem konzervují, a tak prodlužují životnost

Co je to přirozená konzervace, na jakém základě je založená? http://cs.wikipedia.org/wiki/Konzervace_potravin/

NT - mají elegantní vzhled, a tak dodávají atraktivní prvek do vaší praxe

S tímto také nemůžu souhlasit, lahvičky vypadají jako obyčejné lékovky, teprve originální design dodá obalům atraktivní vzhled.

 

Na Tiskovou zprávu uveřejněnou na stránkách ČAS  12. 3. 2015 reagovala firma Nobilis Tilia takto:

http://www.nobilis.cz/cz/info/4793-aktuality/3698-fialove-sklo-pro-rostlinne-oleje-rozhodne-ano.html

Ve zkratce:

NT - Je také nutné zvážit, jak často jsou lahve s oleji vystaveny UVA záření. Při běžných podmínkách skladování téměř nikdy. Abychom vystavili lahev skutečně významné dávce UVA záření, musela by stát na přímém slunečním světle.[Jak tedy získají životodárnou bioenergii?] To je ovšem v rozporu s doporučenými skladovacími podmínkami a informovaný rozumný člověk toto neudělá. To samé platí i o degradaci olejů teplem, o které se studie v závěru zmiňuje. I na přímém slunečním světle je velmi pozvolná a aby se lahev ohřála, musela by být přímému slunci vystavena po dlouhou dobu. Za normálních podmínek je tedy ohřev infračerveným zářením zanedbatelný.[Čím jsou tedy trvale stimulovány molekuly olejů?] Avšak viditelnému záření jsou oleje vystaveny naprosto běžně. 

 

Opakovaně jsem žádal firmu Nobilis Tilia o poskytnutí vědeckých studií, které by podpořily tvrzení uvedená na jejich webových stránkách. Bohužel bezvýsledně.

Označení BIO u kosmetiky nebo potravin  má své opodstatnění, víme, co obsahuje, co obsahovat nemá, z jakých surovin a jakým způsobem jsou zpracované. Co nám ale říkají slova jako  BIOaktivita, BIOinformace, BIOenergie?  Zkusme je použít bez předpony BIO:

...aktivita, informace, energie, to nikoho nezaujme. Myslím, že v tomto případě je předpona BIO zneužita, má za úkol zaujmout. Fialové sklo spolu s označením  BIO, je bezpochyby dobrý marketingový tah, který má výrobci zajistit co nejvyšší zisky i za cenu "částečné" nepravdy.

Nebo je to všechno jinak a Nobilis Tilia nám opravdu přináší: "přirozeně  zakonzervovanou zvýšenou dávku  bioaktivity,  trvalou stimulaci molekul,  životodárnou  bioenergii,  ochranu bioinformací a zvýšení  léčebných účinků s prodluženou životností?  To vše v elegantních a atraktivních fialových lahvičkách?"

Jaromír Obadal


Další články
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Pančování esenciálních olejů - kapitola 1.
Obchod s esenciálními oleji se za posledních 100 let rozrostl do neuvěřitelných rozměrů. Esenciální oleje nebo jejich chemické složky jsou nejvíce využívány v parfumerářském, potravinářském, kosmetick...

Levandulový olej v těhotenství
Levandulový olej v těhotenství
Robert Tisserand Vyhledávač Google “Vyhnout se vysokým dávkám levandulového oleje během těhotenství, protože je to děložní stimulant,” vyhledá na 10 500 odkazů, aniž by vám řekly, co jsou vysoké dávky...

Mýtus "Okysličování"
Mýtus "Okysličování"
V některých aromaterapeutických kruzích se často objevuje názor, že hlavní terapeutický přínos esenciálních olejů je, že jsou bohaté na kyslík, a že účinně předávájí tento kyslík do buněk a tkání těla...